بایدها و نبایدهای روزه داری در دوران حاملگی و شیردهی
به گزارش رژیم آسان، عضو انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران اظهار داشت: مادرانی که فرزند زیر 6 ماه دارند و نوزاد بصورت انحصاری با شیر مادر تغذیه می شود، جایز نیست روزه بگیرند.
مژگان مظلوم مربی کشوری مشاور شیردهی و عضو انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران در گفتگو با خبرنگار مهر، در ارتباط با تغذیه مادر در دوران شیردهی و جایز بودن روزه گرفتن مادر در روزهای ماه مبارک رمضان اظهار داشت: مادرانی که فرزند شیرخوار دارند به سه گروه تقسیم می شوند: مادران دارای فرزند زیر شش ماه که برمبنای منابع علمی روز جهان سفارش می شود. شیرخواران تا پایان شش ماهگی بصورت انحصاری با شیر مادر تغذیه شوند چونکه در این زمان شیر مادر به تنهایی قادر می باشد تمام نیازهای تغذیه ای شیرخوار را تامین کند به همین دلیل باتوجه به وابستگی صد در صد تغذیه شیرخوار به شیر مادر، این مادران مجاز به گرفتن روزه نیستند.
وی اضافه کرد: گروه دوم مادران دارای فرزند ۶ تا ۱۲ ماه هستند که در این سن نیز اصل تغذیه شیرخوار و اصل وزن گرفتن او با شیر مادر است و تغذیه کمکی همانطور که از اسمش پیداست در کنار شیر مادر و در اولویت دوم، نیازهای تغذیه ای شیرخوار را فراهم می آورد بدین سبب به این مادران نیز سفارش می شود که مادر روزه نگیرند. اما چنانچه مادری در این گروه اصرار به روزه داری دارد و از جانب دیگر تولید شیر بالایی داشته و از توانایی جسمانی خوبی برخوردارست می تواند روزه بگیرد به شرطی که به شیرخوار صدمه ای وارد نشود یعنی مراقب میزان تولید شیر خود باشد: در صورت احساس نشانه های کاهش ترشح شیر، بی قراری یا بروز علایم گرسنگی بیش از قبل در شیرخوار و از تمامی مهم تر اختلال روند وزن گیری او، دیگر روزه نگیرد.
مظلوم اذعان کرد: گروه سوم مادرانی هستند که دارای فرزند یک تا دو سال هستند، از آنجائیکه در این سن غذای اصلی شیرخوار، غذای خانواده است و شیر مادر در اولویت دوم قرار می گیرد، این مادران می توانند روزه بگیرند.
مادران شیرده چه مواد غذایی مصرف کنند؟
عضو انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران در ادامه اظهار داشت: طبیعتاً مادری که شیر می دهد نسبت به دوران پیش از حاملگی خود، نیاز به دریافت روزانه کالری بیشتری دارد همین طور باید مراقب دریافت انواع ویتامین ها و املاح به میزان کافی باشد.
وی اضافه کرد: مادران شیرده باید از تمام گروههای غذایی به تناسب، تعادل و سهم درست بهره گیرند اما مراقب باشند که پرخوری نکنند چونکه پرخوری نه فقط موجب ترشح شیر بیشتر یا باکیفیت بهتر نمی شود بلکه چاقی مادر را به همراه خواهد داشت که زمینه ساز مشکلات زیادی برای مادر خواهد بود.
مظلوم اذعان کرد: مادر باید تعادل تغذیه ای را رعایت کند یعنی جهت تامین انرژی، رشد و ترمیم سلول ها، دریافت کافی و متناسب از تمامی گروههای غذایی داشته باشد که حدود ۵۵ درصد انرژی روزانه از مواد قندی، ۱۵ درصد از مواد پروتئینی و ۳۰ درصد از مواد چربی تامین شود. بهترین راه برای اطمینان از مصرف متعادل و متنوع مواد غذایی در روز، استفاده از پنج گروه اصلی غذایی یعنی گروه نان و غلات، گروه میوه ها، گروه سبزی ها، گروه شیر و لبنیات و گروه گوشت و یا جانشین های آن شامل تخم مرغ، حبوبات و مغزها و دانه ها می باشد.
گرسنگی طولانی مدت مادر شیرده مشکلاتی به وجود میاورد
مشاور شیردهی مطرح کرد: گرسنه ماندن طولانی مدت مادر ایجاد مشکلاتی چون تحلیل انرژی مادر، ایجاد خستگی، کاهش هورمون های ترشح شیر و در نهایت کاهش شیر در پستان مادر شده و از جانب دیگر چون سموم، به طور معمول داخل بافت چربی ذخیره می شوند، با ذوب شدن چربی ها بدنبال روزه داری و یا رژیم های غذایی بمنظور لاغری، این سموم در خون آزاد شده وارد شیر می شوند که طبیعتاً مضراتی برای شیرخوار خواهند داشت.
وی اضافه کرد: نکته بعدی، وجود مواد کتون در خون است یعنی زمانی که فرد روزه دار است قبل افطار از دهان او بویی مانند سیر استشمام می شود که نشان دهنده وجود مواد کتون در خون است که می تواند وارد شیر شده و روی سلامت شیر خوار تأثیر بگذارد؛ این مطلب در ارتباط با آنهایی که رژیم های سخت می گیرند نیز صدق می کند.
مکمل های غذایی جوابگوی نیازهای مادر نیست
مظلوم اشاره کرد: بهتر است مادر اهتمام کند ویتامین ها و املاح مورد نیاز خودرا از منابع تغذیه ای طبیعی دریافت کند اما این را هم درنظر داشته باشد که وجود برخی مواد تغذیه ای در شیر او به تغذیه ی خود او وابسته است مانند انواع ویتامین ها و ید که دریافت کم آنها توسط مادر منجر به کمبود آنها در بدن شیرخوار و حتی بروز عوارض می شود به همین دلیل چنانچه مادر دریافت کافی ندارد، استفاده ناچیز از منابع حیوانی و یا رژیم گیاه خواری دارد و یا از قبل گرفتار مشکلات تغذیه ای، کمبود ویتامین و … بوده لازم است تحت نظر پزشک و یا مشاورین شیردهی مجرب، از مکمل های غذایی مناسب استفاده نماید.
توصیه های روزه داری برای دوران شیردهی
عضو انجمن علمی ترویج تغذیه با شیر مادر ایران گفت: در بحث طبخ مواد غذایی سفارش می شود که افراد برنج را بصورت کته یا دمی پخته و به همراه حبوبات مصرف کنند، همین طور روزانه از سبزی بهره گیرند برای اینکه سبزی ها، هضم و جذب مواد نشاسته ای را کمی طولانی تر کرده پس، قند خون را مدت زمان طولانی تری ثابت و پایدار نگه می دارند بدین سبب مادر در طول روز کمتر احساس ضعف خواهدنمود.
مظلوم اشاره کرد: مادران شیرده که می خواهند روزه بگیرند بدانند که هر مادر شیرده بطور معمول نیاز به دریافت انرژی روزانه حداکثر ۴۰۰ کیلوکالری بیش از قبل حاملگی خود دارند که در زمان روزه داری سفارش می شود نیاز خودرا بصورت تقسیم شده در وعده سحری، افطار و فاصله بین افطار و سحر دریافت کرده و البته دقت کنند گرفتار پرخوری نشوند؛ ضمن این که مجدداً تأکید می شود سلامت شیرخوار در اولویت بوده به همین دلیل مراقب میزان تولید شیر خود باشند.
منبع: easydiet.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب