دیدگاه اسلام در مورد استعمال دخانیات
رژیم آسان: در هفته ملی بدون دخانیات امسال كه از تاریخ 25 لغایت 31خرداد برگزار شد، برای نزدیك شدن به هدف كنترل مصرف سیگار و قلیان و افزایش آگاهی رسانی نسبت به این دو كالای لطمه رسان سلامت هر روز با عنایت به یك سوژه خاص نام گذاری شد و آخرین روز این هفته، روز«آموزه های دینی در مقابل دخانیات» نام گرفت.
به گزارش رژیم آسان به نقل از ایسنا، استعمال دخانیات شایع ترین عامل مرگ و میر و ناتوانی در جهان است كه خوشبختانه با پیشرفت علم و فناوری و اطلاع رسانی بهینه سطح آگاهی مردم نسبت به عواقب وخیم دخانیات بر سلامت آنان افزایش یافته است. در ایران جایگاه روحانیت، جایگاهی رفیع است كه می توان به خوبی در یك حركت وسیع اجتماعی در ترك و كاهش مصرف دخانیات از آن استفاده مطلوب كرد.
با توجه به پیشینه تاریخی موجود در كشور ما نمونه های زیادی دیده شده كه پیشوایان مذهبی در همه جریان های اجتماعی نقش مؤثری در روشن كردن مردم ایفا كرده اند. نقش مرحوم میرزای شیرازی در تحریم تنباكو آنقدر برجسته بود كه می بینیم همه مردم ایران به این فتوا عمل كردند، تا آنجا كه به فتوای ایشان زنان در دربار ناصرالدین شاه نیز قلیان ها را شكستند و شاه را از كشیدن قلیان منع كردند تا ناصرالدین شاه مجبور شد امتیاز تنباكو را لغو كند. همین امر نشان دهنده توانایی بالای روحانیت برای اثرگذاری اجتماعی است.
استعمال دخانیات عامل بروز یا تشدید كننده خیلی از بیماری ها همچون بیماری های قلبی -عروقی، ریوی، عفونی، سرطان ها، بیماری های استخوانی، بیماری های دستگاه گوارش، شنوایی، دندان ها و … است. مصرف دخانیات هم اكنون یكی از بزرگترین عوامل مرگ و میر در سطح جهان است به صورتی كه در ۸ ثانیه یك نفر در جهان به علت مبتلاشدن به بیماری های ناشی از مصرف و مواجهه با دود دخانیات جان خودرا از دست می دهد.
دخانیات از دیدگاه اسلام
با توجه به اینكه در عصر ظهور اسلام نامی از برخی مواد مخدر و یا مشتقات مشابه آن در بین نبود اما با عنایت به دستورات كلی صادره در فقه و تعالیم اسلامی در كمال وضوح مشاهده می شود كه برخلاف تصور در همان زمان نیز كلیه مسائل مهم و حیاتی مورد توجه بوده و مطابق دستورات و احكام عینی جهت یابی صحیحی در تمام جهات صورت گرفته است. تحریم مطلق مسكرات كه یك دستور عینی و نیز كلی به صورت اعم است، تنها شامل حال مشروبات الكلی نیست از نمونه های این موارد است. استعمال هر ماده ای كه به صورتی در مركز مغزی به خصوص بر مركز تعقل اثرات سوء بگذارد و موجب تضعیف در فعالیت و وظایف فیزیولوژی بدن شود، حرام است.
طبق آیات قرآن، هر اقدامی كه مقابل سلامتی جسمی و روحی انجام گیرد و موجودیت انسان را به خطر بیندازد از نظر اسلام محكوم است.
بنابر اعلام دبیرخانه ستاد كشوری كنترل دخانیات، اگر تابحال در مورد حرمت مواد دخانی ظاهراً بحثی به میان نیامده یا كمتر به صراحت در این مورد پرداخت شده است طبعاً می بایست به دلیل عدم علم و آگاهی كافی از ماهیت این مواد در گذشته باشد كه امكان صدور فتوای صریح و حكم قطعی را نمی داده است اما امروزه شاهد می باشیم كه بعضی از مراجع همچون مرحوم آیت الله بهجت و آیت الله مكارم شیرازی، بعد از روشن شدن عوارض دخانیات استعمال آنها را حرام اعلام نمودند. سایر مراجع نیز مصرف دخانیات را جایز ندانسته و هر عملی را كه سبب سلب مصونیت از جامعه اسلامی شود را حرام و یا مكروه اعلام نموده اند.
منبع: رژیم آسان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب