کمبود این ریزمغذی های حیاتی را جدی بگیرید
به گزارش رژیم آسان، دکترای تخصصی علوم تغذیه اظهار داشت: خیلی از افراد گرفتار کمبود ذخایر آهن هستند بدون آنکه علایم ظاهری داشته باشند؛ وضعیتی که به مرور می تواند به لطمه های جدی و گاه جبران ناپذیر منجر شود.
تیرنگ رضا نیستانی دکترای تخصصی علوم تغذیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: برخی ریزمغذی ها در بدن دارای اندوخته یا ذخایر مشخصی هستند؛ بعنوان مثال، آهن یکی از موادی است که در بدن بصورت ذخیره نگهداری می شود و در صورت کاهش دریافت غذایی، بدن می تواند تا مدتی از این ذخیره استفاده نماید. اما در مورد برخی ریزمغذی ها مانند روی، چنین ذخیره ای به آن معنا وجود ندارد. مقدار موجود در بدن بطور مستقیم در عملکردهای حیاتی مصرف می شود و نقش ذخیره ای مشخصی ندارد. وی اضافه کرد: وقتی رژیم غذایی فرد متعادل و متنوع نباشد، این اندوخته ها چه بصورت ذخیره و چه بصورت انبار در بدن به تدریج کاسته می شود. این کاهش به طور معمول بدون علامت بالینی مشخصی است، به این علت فرد متوجه نمی شود که گرفتار کمبود شده، اما در سطح بافتی بدن لطمه هایی درحال ایجاد است. تعدادی از این لطمه ها ممکنست غیرقابل برگشت یا خیلی مشکل تر از مرحله پیشگیری، قابل درمان باشند. کاهش تدریجی ذخایر بدن؛ شروع مشکلات مزمن نیستانی با ذکر مثالی اضافه کرد: در مورد کلسیم، فردی که به میزان کافی این ماده را بوسیله رژیم غذایی دریافت نکند، در مراحل ابتدایی هیچ علامت مشخصی ندارد. اما به مرور ذخایر کلسیم موجود در استخوان ها کاهش پیدا می کند. این ذخایر، قسمتی از ساختار استخوان هستند و نه ذخیره ای صرف، و در صورت افت میزان آنها، استواری استخوان ها به خطر می افتد. این وضعیت در ابتدا با کاهش تراکم ماده استخوانی بروز می کند و در صورت پیشرفت، به بیماری پوکی استخوان منجر می شود.
وی تاکید کرد: استئوپروز به حالتی اطلاق می شود که استخوان ها به حدی ضعیف شده اند که مستعد شکستگی شده اند. اگر این وضعیت بموقع تشخیص داده نشود، ممکنست با یک ضربه ی کوچک یا افتادن ساده، فرد گرفتار شکستگی شود که درمان آن، زمان بر و پیچیده خواهد بود. بنابراین، پیش گیری از این روند با تغذیه ی صحیح و فعالیت بدنی منظم، اهمیت بسیار زیادی دارد. گرسنگی پنهان؛ چالشی نادیده گرفته شده در سلامت عمومی نیستانی اشاره کرد: تا دو یا سه دهه پیش، پدیده ی کمبود ریزمغذی ها را با عنوان «گرسنگی پنهان» می شناختند؛ اصطلاحی که هنوز هم کاربرد دارد، هرچند کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. این مفهوم به شرایطی اشاره دارد که فرد از نظر دریافت انرژی مشکلی ندارد و حتی ممکنست تغذیه اش از نظر ظاهری کافی به نظر برسد، اما در حقیقت گرفتار کمبود جدی ریزمغذی هاست. وی ادامه داد: بعنوان مثال، تعداد زیادی از زنان گرفتار کمبود آهن هستند، بدون آنکه گرفتار کم خونی شده باشند. این دو وضعیت با هم تفاوت دارند؛ ممکنست ذخایر آهن بدن کم شده باشد، اما هنوز هم هموگلوبین خون در حد طبیعی باقیمانده و علایم بالینی ظاهر نشده باشد. به همین ترتیب، خیلی از خردسالان نیز گرفتار کمبود روی هستند، در صورتیکه هنوز به مرحله ای نرسیده اند که نشانه های بالینی مشخص داشته باشند. نیستانی در آخر تاکید کرد: کمبود ویتامین ها و مواد معدنی، قبل از آنکه علنی و بالینی شود، لطمه هایی در بدن به وجود می آورد که ممکنست خاموش و پنهان باقی بمانند. تنها راه پیش گیری از این وضعیت، پیروی از یک الگوی غذایی متنوع و متعادل است که تمام گروههای غذایی را در برگیرد.
منبع: رژیم آسان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب