اخطار سازمان جهانی بهداشت در مورد شیرین کننده مصنوعی در نوشابه های رژیمی
رژیم آسان: به گزارش رژیم آسان، خبرگزاری رویترز می گوید: آژانس بین المللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارش ماه آینده خود، یک شیرین کننده مصنوعی معروف به «آسپارتام» را در لیست مواد «احتمالا سرطان زا» قرار خواهد داد.
به گزارش رژیم آسان به نقل از یورونیوز، بالاترین مرجع بهداشتی جهان وابسته به سازمان ملل مقرر است تصمیم خویش را در مورد شیرین کننده مصنوعی «آسپارتام» روز ۱۴ ماه ژوئیه به صورت رسمی اعلام نماید.
آسپارتام که یکی از رایج ترین شیرین کننده های مصنوعی جهان به حساب می آید، عموما در نوشابه های رژیمی کوکاکولا، پپسی و همچنین دیگر محصولات خوراکی نظیر برخی آدامس ها کاربرد دارد.
مطابق گزارش منابع آگاه، تصمیم برای معرفی این ماده بعنوان «احتمالا سرطان زا برای انسان» در نشست ماه ژوئن کارشناسان خارجی آژانس بین المللی تحقیقات سرطان وابسته به سازمان جهانی بهداشت گرفته شده است.
این کمیته بررسی می کند که آیا ماده ای می تواند یک خطر بالقوه محسوب شود یا نه، اما در رابطه با این که فرد چه مقدار از یک محصول را می تواند با خیال راحت مصرف کند اظهارنظری نمی کند.
با این وجود تصمیمات مشابه توسط این نهاد، پیشتر در مواردی سبب ایجاد نگرانی در بین مصرف کنندگان و شکایت های متعاقب قضایی شده است.
در سال ۱۹۸۱ این نهاد مصرف محدود آسپارتام را مجاز اعلام نموده بود. بنابر این دستورالعمل، یک فرد بالغ با وزن متوسط ۶۰ کیلوگرم باید روزانه بین ۱۲ تا ۳۶ قوطی نوشابه رژیمی بنوشد (بسته به مقدار آسپارتام موجود در نوشیدنی) تا در معرض خطر سرطان قرار گیرد.
سازمان های ناظر در حوزه سلامت در ایالات متحده و اروپا برای سال ها همین دستورالعمل را قابل اجرا می دانستند.
سخنگوی آژانس تحقیقات سرطان سازمان جهانی بهداشت گفته است تصمیم تازه نخستین گام اساسی برای درک سرطان زایی این ماده است. او اضافه کرد که وظیفه کمیته مواد افزودنی این نهاد ارزیابی خطر است تا احتمال بروز یک نوع صدمه (مانند سرطان) در صورت قرار گرفتن در معرض آن مشخص شود.
این درحالیست که ناظران می گویند تصمیم اخیر می تواند باعث سردرگمی در بین تولیدکنندگان مواد خوراکی شود، چونکه احکام این نهاد معمولاً تأثیر به سزایی بر بازارهای مواد غذایی دارند.
پیشتر یک تصمیم این نهاد در رابطه با «احتمالا سرطان زا» خواندن علف کش «گلایفوسیت» بحث های فراوانی را برانگیخت و به رغم این که نهادهایی نظیر سازمان ایمنی غذای اروپا آنرا به چالش کشیدند، شرکتهای سازنده را گرفتار مشکل کرد.
برای مثال شرکت بایر آلمان که چنین علف کشی را تولید می کرد، در سال ۲۰۲۱ مجبور شد به مشتریانی که علت سرطان خویش را استفاده از محصول این شرکت عنوان کرده بودند خسارت بدهد.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان هم به علت به صدا درآوردن زنگ خطر بی مورد ضد استفاده از موادی که مصرفشان اجتناب ناپذیر است، با انتقاد روبرو شده است.
این سازمان از چهار سطح مختلف طبقه بندی شامل «سرطان زا، احیانا سرطان زا، بالقوه سرطان زا و غیرقابل طبقه بندی» استفاده می نماید. پیشتر هم اقدامات دیگر این سازمان همچون قرار دادن گوشت قرمز در رده «بالقوه سرطان زا» و تلفن های همراه در طبقه «احتمالا سرطان زا» بحث برانگیز شده بود.
هرچند فرانسیس هانت وود، دبیرکل انجمن بین المللی شیرین کننده ها و یکی از منتقدان این تصمیم در واکنش به این خبر مدعی شد: آژانس بین المللی تحقیقات سرطان یک سازمان ایمنی غذایی نیست. بررسی آنها در مورد آسپارتام از نظر علمی جامع محسوب نمی شود و تصمیمات آن بر مبنای تحقیقات بشدت بی اعتبار گرفته شده است.
آسپارتام در سالهای گذشته به صورت گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است.
در سال ۲۰۲۲ میلادی یک مطالعه ای در فرانسه روی ۱۰۰ هزار بزرگسال نشان داد افرادی که مقادیر بیشتری از شیرین کننده های مصنوعی همچون آسپارتام مصرف می کنند، کمی بیشتر در معرض خطر مبتلا شدن به سرطان هستند.
هرچند این مطالعه نتوانست ثابت کند که آسپارتام سبب افزایش ریسک سرطان می شود.
آژانس بین المللی تحقیقات سرطان گفته است جهت بررسی ماه ژوئن خود ۱۳۰۰ مطالعه را ارزیابی کرده است.
منبع: رژیم آسان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب