از این مواد غذایی برای تامین آهن بدن تان استفاده كنید
به گزارش رژیم آسان كارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، كمبود آهن و كم خونی فقر آهن را از شایع ترین بیماری های تغذیه ای در دنیا خواند و منابع گیاهی حاوی آهن و چگونگی افزایش جذب آنرا معرفی نمود.
سپیده دولتی در گفتگو با ایسنا، در مورد كم خونی فقرآهن اظهار داشت: بیشتر از یك قرن است كه آهن بعنوان یك ماده مغذی ضروری شناخته شده است. با وجود دسترسی وسیع به مواد غذایی غنی از آهن در قرن ۲۱ هنوز كمبود تغذیه ای آهن و كم خونی فقر آهن شایع ترین بیماری كمبود تغذیه ای در دنیا است.
وی افزود: آهن یك ماده معدنی است كه در مقادیر جزئی در تمامی سلول ها یافت می شود. این عنصر به خوبی توسط بدن نگهداری می شود و تقریباً هر روز ۹۰ درصد آهن بازیافت شده و باردیگر استفاده می شود و بقیه آهن به صورت عمده از صفرا دفع می شود. برای حفظ تعادل آهن و تأمین ۱۰ درصد اتلاف آن، آهن باید از راه مواد غذایی در دسترس بدن قرار گیرد كه در غیر این صورت كمبود آهن ایجاد می شود و فرد مبتلا به كم خونی فقر آهن می شود.
وی با اشاره به اینكه آنمی فقر آهن در كودكان، دختران نوجوان و زنان در سنین باروری شایع است، اضافه كرد: درمان فقر آهن شامل تشخیص علت ایجاد این نوع كم خونی، مكمل یاری آهن و رژیم غذایی حاوی آهن است. هم اكنون به علت شرایط اقتصادی جامعه تركیبات سبد غذایی خیلی از خانوارها تغییر كرده است و بعضی از مواد غذایی از مصرف روزانه به مصرف هفتگی و بعضی از مصرف هفتگی به مصرف ماهانه تبدیل گشته اند و همین امر امكان دارد امنیت غذایی را در بعضی خانوارها به خصوص مناطق حاشیه شهر و استان های محروم به خطر اندازد.
وی اظهار داشت: گوشت قرمز منبع اصلی و خوب دریافت آهن در سفره خانوارهای ایرانی به حساب می آید كه آهن آن از نوع "آهن هِم" است و جذب آن حدود ۱۵ تا ۳۵ درصد و زیست دسترسی بیشتری نسبت به "آهن غیر هِم" دارد. آهن غیر هِم در منابع گیاهی وجود دارد و جذب آن ۲ تا ۲۰ درصد است.
كارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: منبع غنی آهن هِم، جگر گاو است و به غیر از این ماده غذایی، زرده تخم مرغ و گوشت مرغ هم دارای آهن هِم هستند، اما مقدار آهن آن از جگر گاو كمتر است. افرادی كه به دلایلی همچون گیاهخواری نمی توانند گوشت قرمز یا جگر گاو یا تخم مرغ مصرف كنند، می توانند از منابع گیاهی حاوی آهن تا حد زیادی از نیاز خود به این عنصر را تامین كنند. بعنوان مثال حبوبات مثل عدس، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سفید و سبزی هایی مثل شوید، جعفری، ترخون و جعفری منابع خوب آهن گیاهی هستند. همینطور تخم ریحان، گردو، پسته، توت خشك، بادام خشك هم از منابع خیلی خوب آهن گیاهی هستند.
دولتی تصریح كرد: گندم یا عدس به صورت جوانه زده هم از منابع خیلی خوب آهن محسوب می شوند كه می توانید آنها را همراه سالاد با آبلیمو میل كنید و حتی از این جوانه ها به صورت تازه یا خشك شده در غذاهای كودكان استفاده كنید. باید توجه داشت كه برای افزایش جذب آهن منابع گیاهی، منابع گیاهی ذكر شده را با منابع ویتامین C مثل لیمو ترش یا نارنج باید مصرف كرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب